Klachten

Telefoonnummer

KLACHTEN

Kniepijn

De knie is een gewricht dat nodig is om soepel te kunnen lopen. De knie vormt de verbinding tussen het bovenbeen en het onderbeen. De knie is een gewricht dat bestaat uit de onderzijde van het dijbeen, het scheenbeenbot en de knieschijf aan de voorzijde. Het kuitbeen is geen direct deel van het kniegewricht maar is een belangrijk aanhechtingspunt van de spieren en de buitenste knieband.Het kniegewricht bestaat uit drie botten: de knieschijf, het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden van deze botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Dat is een gladde elastische laag, die schokken en stoten opvangt, zodat de knie soepel kan bewegen.Aan de voorkant van het kniegewricht zit de knieschijf. Deze beschermt het gewricht, zorgt er ook voor dat de knie soepel beweegt en speelt een rol bij afremmen tijdens het lopen.

Meniscus
Tussen het gewrichtskraakbeen bevinden zich twee stukjes weefsel in de vorm van een halve maan, de binnenmeniscus (mediale meniscus) en de buitenmeniscus (laterale meniscus). Deze functioneren als schokdemper tijdens het lopen. Wanneer er gewicht op het been wordt gezet, kunnen de menisci naar buiten uitwijken waardoor de neerwaartse kracht naar buiten wordt omgezet. Dit is vergelijkbaar met een bal, die plat wordt als je er op gaat staan.

Gewrichtsbanden
Het kniegewricht wordt op zijn plaats gehouden door gewrichtsbanden. De gewrichtsbanden zijn opgebouwd uit bindweefsel, De binnen- (mediale band) en buitenband (laterale band) zorgen ervoor dat het onderbeen niet naar links of rechts kan verschuiven. De voorste kruisband voorkomt dat het onderbeen naar voren schuift. De achterste kruisband zorgt dat het onderbeen niet naar achteren verschuift.

Spieren en pezen
De spieren en pezen zorgen voor beweging van de knie. Een spier wordt via pezen verbonden met het bot. De hamstrings lopen aan de achterkant van het bovenbeen en zorgen voor het buigen van de knie. De vierkoppige bovenbeenstrekker (musculus quadriceps) loopt aan de voorkant van het bovenbeen en zit vast aan de knieschijf. Deze spier zorgt voor het strekken van het been. De knieschijf is met de knieschijfpees (ligamentum patellae) verbonden met het scheenbeen.
Op de plekken waar wrijving kan ontstaan tijdens het lopen, zitten slijmbeurzen. Dat zijn holtes die gevuld zijn met een stroperige vloeistof. De slijmbeurzen zorgen dat de gewrichten soepel kunnen bewegen. De belangrijkste slijmbeurzen in de knie zitten tussen de knieschijf en de huid en tussen de knieschijfpees en de huid.

Oorzaak van knieklachten:
Knieklachten kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. We maken onderscheid tussen algemene oorzaken van knieklachten en oorzaken van knieaandoeningen. Knieaandoeningen duren vaak langer of zijn chronisch. Over het algemeen worden knieklachten vaak veroorzaakt door:

  • Lopersknie
  • Blessure
  • Ouderdom
  • Knieartrose
  • patellofemorale pijnsyndroom
  • bursitis prepatellaris
  • iliotibiale bandsyndroom
  • jumper’s knee
  • ziekte van Osgood-Schlatter

Knieklachten behandelen
Knieklachten kunnen chronisch of incidenteel zijn. In beide gevallen is het verstandig om vooral rust te houden en je knie te ontlasten. Helpt de rust niet voldoende en blijf je last houden van je klachten? Dan zijn de volgende kniebehandelingen een optie:

  • Een kniebrace biedt ondersteuning aan je knie. Met de brace om kun je sporten en bewegen zonder pijn. Daarnaast voorkomt een kniebrace slijtage aan het kniegewricht.
  • Fysiotherapie.  Met fysiotherapie voor je knie is het de bedoeling je knie en de spieren die je knie ondersteunen, weer sterk te maken en knieklachten in het vervolg te voorkomen. Een fysiotherapeut kan naast manuele therapie ook dry needling toepassen.
  • Knie tapen, ook wel medical taping genoemd, kan gebruikt worden voor verschillende knieklachten zoals vocht in de knie en gescheurde kniebanden. Je kunt ook je knie tapen bij overbelasting. Knietape kan schade aan de knie voorkomen

Overige klachten

Voet-, enkel- & onderbeenpijn
De voet bestaat uit een ingewikkelde samenstelling van...
Heup-, bekken- & bovenbeenpijn
Heupklachten komen veel voor op alle leeftijden...
Hand- & polspijn
De hand heeft een belangrijke rol in de dagelijkse activiteiten...
Elleboogpijn
De elleboog wordt vaak gebruikt om te dragen en de hand te sturen...
Schouderpijn
Pijn aan de schouder komt vaak voor. Dat komt vooral...
Rugpijn
Rugklachten zijn de meest voorkomende bewegingsklachten...
Nek- & hoofdpijn
Pijn in je nek of hoofd, komen vaak door en verhoogde...
× Neem contact met ons op via Whatsapp